'trendsetter in de lucht' (vaak gekopieerd, nooit geëvenaard)
Goed om weten
- Waar wordt er opgestegen?
- Wie kan er meevaren
- De nodige kledij
- De volgwagen
- Wanneer wordt er gevaren?
- De veiligheid
- Overnachtingen
- Wanneer en door wie werd de ballon uitgevonden?
Waar wordt er opgestegen?

Onze thuisbasis is gelegen in het hartje van onze schitterende Vlaamse Ardennen.
80 % van onze vaarten gaan door in de regio Waasland, Gent, Deinze, Oudenaarde, Ronse, Zottegem, Brakel, Aalst, Dendermonde.
Maar wij beschikken over diverse vaste opstijgplaatsen over heel Vlaanderen, met uitbreiding tot Wallonië.
Doch opstijgen in je eigen omgeving of deze overvaren is geen probleem. Het is trouwens de ideale manier om je eigen huis in alle rust te aanschouwen of door je buren enthousiast te worden uitgewuifd.
Zo kan je vanuit je eigen woonplaats of zelfs vanuit je eigen tuin of weide opstijgen.
Voorwaarden:
- minimale grootte v.h. terrein : 70 m x 70 m
- in de nabijheid v.h. veld geen hoge obstakels (bomen, gebouwen, hoogspanningskabels)
- de vereiste toelatingen worden verkregen (normaal geen probleem)
De definitieve opstijgplaats wordt echter steeds gekozen rekening houdend met de heersende windrichting, de veiligheid, de wettelijke voorschriften, de mogelijke landingsterreinen en de hieraan gekoppelde toeristische route.
Wie kan meevaren?

Een ballonavontuur kan worden beleefd door iedereen. Leeftijd speelt geen enkele rol.
Wel adviseren wij:
- voor de kinderen een minimum leeftijd van ± 4 à 5 jaar
- en vragen wij wel voor ‘minder mobiele’ passagiers, ons hiervan op de hoogte te brengen zodat wij de verantwoorde deelname kunnen afwegen, vooral in functie van de meteo-omstandigheden.
De nodig kledij
Koud is het daarboven niet omdat:
- de ballon wordt meegevoerd door de luchtstroom, voel je geen wind en is het temperatuurverschil t.o.v. de grond, nauwelijks te merken
- de standaard maximum hoogte schommelt rond de 3000 feet (1 km) en de temperatuur op die hoogte max 5 graden lager is dan op de grond
- 45% van de opgewarmde lucht langs onder de ballon verlaat
Zodat sportieve vrijetijdskledij en vooral sportief schoeisel (koeien houden meestal tijdens hun ‘ontlasting’ geen rekening met landende ballons) volstaan.
De Volgwagen

Een ballon neemt steeds de richting en snelheid aan van de luchtlaag waarin deze zich bevindt. Hierdoor is de vermoedelijke landingsplaats steeds een onbekende factor.
Tijdens de vaart overbruggen wij zo’n 20 tot 50 km, afhankelijk van de windsnelheid.
Doch geen nood, ons sympathiek en professioneel volgteam is constant zowel visueel als per radio in rechtstreeks contact met de ballon.
Zij zijn dan ook ter plaatse als crew voor de perfecte landing.
Wij adviseren wel steeds dat een wagen van de passagiers tevens de ballon volgt. Ook voor hen is dit een interessante gebeurtenis, aangezien zij de ballonvaart voor 90% mee beleven van op de grond. Via pittoreske wegjes zijn zij de bevoorrechte observators van een sensationele ballonvaart, een geslaagde landing en eerste getuigen van de enthousiaste verhalen van de passagiers.
Indien gewenst - cfr. de gekozen formule - brengen wij je, na de gebruikelijke après-ballooning, met onze speciaal uitgeruste terreinwagen veilig terug naar de opstijgplaats.
Wanneer wordt er gevaren?
Wij varen het hele jaar door en op elke gewenste dag (weekdag of weekend) en voorkeur van plaats.
In onderling overleg wordt voor jou steeds een vluchtdatum en -uur gereserveerd, zodat je hier reeds vol verwachting kan naar uitkijken.
Omwille van de stabiliteit van de lucht kan er slechts gevaren worden:
- ’s ochtends: tot 2.30 u. na zonsopkomst
- ’s avonds : vanaf 2.30 u. voor zonsondergang
Hierbij de concrete tabel.
Periode | Verzameltijd | Opstijgtijd |
Maart | 07:00 – 07:30 16:30 – 17:00 | 07:30 – 08:00 17:00 – 17:30 |
April | 07:00 – 07:30 18:00 – 18:30 | 07:30 – 08:00 18:30 – 19:00 |
Mei | 06:00 – 06:30 19:00 – 19:30 | 06:30 – 07:00 19:30 – 20:00 |
Juni | 05:30 – 06:00 20:00 – 20:30 | 06:00 – 06:30 20:30 – 21:00 |
Juli | 05:30 – 06:00 19:30 – 20:00 | 06:00 – 06:30 20:00 – 20:30 |
Augustus | 06:00 – 06:30 19:00 – 19:30 | 06:30 – 07:00 19:30 – 20:00 |
September | 07:00 – 07:30 17:00 – 17:30 | 07:30 – 08:00 17:30 – 18:00 |
Oktober | 08:00 – 08:30 15:30 – 16:00 | 08:30 – 09:00 16:00 – 16:30 |
November t/m Februari | 08:00 – 08:30 14:00 – 14:30 | 08:30 – 09:00 14:30 – 15:00 |
Indien op de geplande dag de meteo geen opstijging of veilige landing toelaat, wordt je hiervan op de hoogte gebracht en wordt meteen een nieuwe datum afgesproken.
Zodat het opnieuw concreet uitkijken wordt naar je Balloon Adventure!
De evolutie van je reservatie kan je ‘on-line’ volgen in de rubriek ‘vluchtinfo’
De veiligheid

Reeds 25 jaar succesvol (vandaar onze 100% Safety Award) worden alle vluchten professioneel uitgevoerd door gekwalificeerde piloten & crew met gedegen ervaring zodat het voor alle passagiers een onvergetelijke avontuurlijke herinnering blijft !
Onze PRIORITEIT is : veiligheid & comfort.
Uitrusting
Alle onze manden zijn speciaal ontworpen en uitgerust voor passagiersvaarten. D.w.z.
- aangepaste mandhoogte
- rondom voorzien van beschermende stootkussens
- schokabsorberende bodem
- afzonderlijk piloot/gasinstallatie compartiment
- de nieuwste technologieën voor besturingsmechanisme (geluidsarm !) en instrumenten,...
Weersomstandigheden
Wij varen dan ook enkele bij comfortabele weersomstandigheden; voorwaarden hiervoor zijn o.a.:
- windsnelheid bij de landing minder dan 18 km/u.
- zicht meer dan 1,5 km
- wolkenbasis hoger dan 300 meter
- geen regen, buien of onweerskansen (vanwege de turbulentie)
De uiteindelijke beslissing of de ballonvaart door gaat, wordt – in samenspraak met onze nationale weerspecialisten - weloverwogen genomen door de plichtsbewuste piloten.
Laat je niet van de wijs brengen als je dan toch een ballon in de lucht ziet varen.
WIJ gaan voor 100% safety !
Reeds 25 jaar actief in de ballonvaart beschikken wij nog steeds over een 100% Safety Record.
Hetgeen uitzonderlijk is voor België, maar tevens getuigt van de zorg die wordt besteed aan de vluchtvoorbereiding en het onderhoud van het materiaal.
Doch steeds is voor alle passagiers een voldoende verzekering inbegrepen.
Beter voorzien, dan genezen !
Overnachtingen
In de zomerperiode zijn de vaarten steeds: ’s morgens heel vroeg (afspraak 06.00 u.) en de avondvaarten heel laat (retour rond 11.00 u).
Indien je een relatief verre afstand dient af te leggen van woonplaats tot het opstijgterrein, kan je logeren in een typische ‘Vlaamse Ardennen Chambre d’hôtes’
Wij helpen je met de reservatie.
Prijzen : ± 40 € / nacht
Wanneer en door wie werd de ballon uitgevonden?
De luchtballon vindt zijn roots in duizenden jaren ‘dromen’.
Het dromen van ...

Uit verscheidene beschavingen zijn wetenschappelijke principes bewaard gebleven die een nuttige inspiratiebron vormden voor toekomstige onderzoekers. Het huidige basisprincipe gaat zelfs terug tot Archimedes.
Lange tijd is het bij proberen en nogmaals proberen gebleven, hoewel van sommige creaties gezegd moet worden dat fantasie en werkelijkheid niet meer ver uit elkaar lagen. Niettemin heeft het vele eeuwen geduurd voordat het onomstotelijke bewijs werd geleverd dat de mens in staat is de zwaartekracht te overwinnen en zich in hogere sferen te begeven.
De concrete uitvinding


De uitvinding van de warmeluchtballon behoort concreet toe aan Joseph Michel Montgolfier, na de ontdekking bijgestaan door zijn broer Etienne; beiden zoons van een zeer welvarende papierfabrikant in Annonay (Frankrijk). Het was Joseph die zijn inspiratie kreeg door het opbollen van een hemd die te drogen hing boven een haardvuur. Na enkele proeven met een eerst door zijde, daarna in papier vervaardigde ballon, nodigde de gebroeders de raadsleden van de provincie Vivarais, verenigd in Annonay, uit voor een demonstratie op de plaatselijke grote markt op 4 juni 1783.
De 900 m³ grote linnen zak, beplakt met papier, geïmpregneerd met aluin, had een diameter van 11 meter en de diverse secties waren aan elkaar vastgemaakt met kleine houten knoopjes.
Voor de opwarming werd wol en stro in brand gestoken, want men dacht dat rook de opwaartse kracht leverde. De ballon legde, niettegenstaande de regen, een afstand van twee km af waarbij een hoogte van bijna 2000 meter zou zijn bereikt. Tien minuten later lande de ballon in een wijngaard welke onmiddellijk vuur vatte en afbrandde.
Op 14 juni gaven de gebroeders Montgolfier een demonstratie in Versailles om de koning en de Franse Academie van Wetenschappen te overtuigen. De succesvolle behangfabrikant Jean-Baptiste Réveillon zegde de broers steun toe en kwam over de brug met geld, een geschikte werkplaats, nieuw ontwikkeld behang en andere praktische adviezen. De volgende ballon werd le Réveillon gedoopt. Tevens hielp Réveillon professor Jacques Charles bij zijn experimenten met de waterstofballon.

Op 19 september werd een ballonvaart uitgevoerd in Versailles, in aanwezigheid van Lodewijk XVI en Marie Antoinette en een menigte van (men vermeld) 400.000 toeschouwers. Deze eerste ballon in de geschiedenis was vernoemd naar de Franse vorstin: Marie Antoinette. In een aan de ballon bevestigde mand werden een schaap, een eend en een haan meegevoerd. De ballon was azuurblauw en versierd met Franse lelies en gouden zonnen, om de koning te paaien. De vlucht duurde acht minuten. Een forse windstoot met als gevolg een scheur in de ballon maakte een einde aan de luchtreis van 3,5 km. Al gauw gingen er verhalen rond dat de haan en het schaap gewond zouden zijn geraakt, maar het schaap stond na de landing in een bos van het stro te eten; de haan en de eend zaten ineengedoken. Niettemin was het experiment succesvol. Het schaap "Montauciel" eindigde zijn leven in de koninklijke dierentuin.[2]
Op 15 oktober 1783, na een eerdere test, werd de eerste bemande vlucht uit de geschiedenis uitgevoerd, met als inzittende de natuurkundige Jean-François Pilâtre de Rozier (die van bij de aanvang meehielp met de ontwikkeling van de ballon). Het experiment werd twee dagen later herhaald, waarbij een geleerd gezelschap was uitgenodigd. De ballon zat echter beide keren aan touwen vast.
De derde vlucht, op 21 november om 13.45 u, was een echte vrije vlucht. Op voorstel van Pilâtre de Rozier werd gekozen van het kasteel de la Muette (niet ver van het Bois de Boulogne), dat over een geschikte tuin beschikte. Toen was de markies François-Laurent d'Arlandes, een ambitieuze majoor, zijn medepassagier in plaats van twee ter dood veroordeelde gevangenen, zoals de koning had geadviseerd. (Aan de beide gevangenen werd gratie verleend.)
De azuurblauwe "machine aerostate" had de vorm van een citroen, was in goud beschilderd met de twaalf tekens van de dierenriem, cijfers en zonnen en guirlandes.
De eerste twee ballonvaarders wierpen stro en schapenwol op het vuur. Bovendien moesten zij voortdurend kleine brandjes blussen, die ontstonden door vonkenregens. De beide mannen konden elkaar vanwege de rook nauwelijks zien. Toen een aantal touwen braken raakte d'Arlandes in paniek, maar Rozier hield het hoofd koel.
Ze wisten ternauwernood een onvrijwillige landing in de Rue des Sèvres te voorkomen door het primitieve vuur flink op te stoken. 25 minuten na hun vertrek maakten de 2 ballonvaarders een zachte landing. Naar aanleiding van dit experiment werd een officiële acte opgemaakt, ondertekend door o.a. Benjamin Franklin.
Het tijdloze van het ballonvaren wordt weergegeven in het commentaar van D’Arlandes : ‘De stilte om ons heen heeft mij verrast. Hij ervoer als eerste de verslaving die ballonvaarders nog altijd in haar greep houdt.
Op 19 januari 1784 stapte Joseph Montgolfier zelf (het was ook de enige keer), in Lyon aan de oever van de Rhône, in een ballon, samen met de bedaarde Pilâtre de Rozier, een helper en vier betalende (adellijke) personen. De ballon was ruim tien keer zo groot als de eerste "machine aérostate". De voorbereidingen hadden twee weken geduurd en de mannen hadden te kampen gehad met ruzie, brand, een gigantische scheur en sneeuw. Om de lucht op te warmen werd er gebruikt gemaakt van hout en een ijzeren kachel aan boord. Tijdens de vlucht, die 40 minuten duurde, kregen de mannen last van de hitte en de scherpe rook. Het weer was slecht en het gevaarte daalde bovendien veel te snel. De toeschouwers hieven hun handen op of vielen op hun knieën. Niettemin werd de Joseph Mongolfier op handen naar een koets gedragen en 's avonds gelauwerd in de opera van Lyon. Joseph Montgolfier werd ook de uitvinder van de betrouwbare parachute.
De tweede bemande ballonvaart, op 1 december 1783 werd uitgevoerd door J.A.C. Charles en getuigde van een zeer grote vaardigheid op technisch gebied en van meer kennis van zaken, dan die van hun rivalen. De Charlière was een met waterstof gevulde ballon. Bij de eerste vaart vanaf de Tuilerieën in Parijs legde de ballon een afstand af van 43 km en steeg naar een hoogte van 2700 m. Bij de landing aanzagen de locale bewoners het gevaarte als een monster, waarbij de ballon door hen werd aangevallen en volledig verscheurd.

De Fransen waren de eerste ballonvaarders, maar in België was men er ook bijzonder snel bij. Op 19 januari 1784 was de Belgische prins De Ligne één van de vier adellijke passagiers die een felle strijd leverden om een plaats als passagier te bemachtigen in de heteluchtballon. Deze ballon, La Flesselles, steeg op in Lyon en werd bestuurd door Pilâtre de Rozier, die in feite slechts 3 passagiers kon meenemen. Maar omdat Pilâtre de Rozier 4 passagiers moest meenemen i.p.v. 3 en er zich bovendien nog een jonge Fransman op het laatste ogenblik als verstekeling aan boord wist te werken, kwam de ballon pas na een bloedstollende start van de grond los. Kort na de start ontstond er een scheur in het omhulsel, die snel groter werd. De ballon ging daardoor alweer snel omlaag en vloog bij de landing in brand. Gelukkig kwamen de zes inzittenden er heelhuids vanaf.
Nog interessante historische data :

20 november 1785 : eerste opstijging van een ballon van het Belgisch grondgebied te Gent.
Juni 1786 : eerste opstijging vanuit Brussel
1794 : De Franse Compagnie des Aérostiers neemt tijdens de opmars van de Franse legers van Napoleon, de ballon ‘L’Entreprenant’ mee en gebruikt deze voor waarnemingsvluchten tijdens de gevechten. Door dit tactisch voordeel behaalde de Fransen de overwinning en werd België bezet.
23 nov 1806 : Eerste na-oorlogse ballonvaart door Madame Blanchard te Antwerpen
26 september 1864 : eerste passagiersvaart met ‘Le Géant’ van Brussel naar Ieper.
27 augustus 1877 : één van de eerste belgisch ballonpiloten, Frans de Pauw, stijgt op in Antwerpen
1901 : oprichting Aero Club de Belgique
1906 : eerste Gordon Bennett ballonrace (inmiddels 11 x gewonnen door Belgische piloten)
22 mei 1907 : Latere Koning Albert 1 stijgt als passagier op vanuit Versailles
27 mei 1931 : Auguste Piccard, Prof aan de VUB, stijgt naar een recordhoogte van 15.781 meter
15 september 1979 : ‘Flight for Freedom’ (zie ook gelijknamige film) De families Strelczyk en Wetzel ontsnappen met hun zelfgemaakte luchtballon van Oost naar West.
21 maart 1999 : Bertrand Piccard en Brian Jones landen na een geslaagde ‘rond-de-wereld ballonvaart’
De moeite waard

De verdere geschiedenis van de ‘ballon’ is gekenmerkt door diverse pittige verhalen en sensationele exploten; zeker de moeite waard om zelf op zoek te gaan naar de pittige en verrassende verhalen.
Wij vermelde er slechts één : In januari 1785 deed Pilâtre de Rozier twee pogingen om het Kanaal over te steken, net als Jean Pierre Blanchard, die het was gelukt vanuit Engeland.
De derde poging op 15 juni in een combinatie van een waterstofballon en een hete luchtballon had een dodelijke afloop. De ballon vatte vuur en door het verbranden van de touwen stortten ... na reeds tot een ontzettende hoogte te zijn gestegen ..., de beide "aeronauten" naar beneden.
Pilâtre's voet was afgerukt van het been, overal lag bloed. Iedereen was aangedaan en naar men zegge pleegde zijn verloofde acht dagen later zelfmoord. Zijn familie kreeg van de koning een royaal pensioen.